Motion om digital interaktiv turism i Söderhamn

Turismen är otroligt viktigt för Sverige och alla städer, Söderhamn är inget undantag. Idag börjar turisterna sina semestrar redan hemma vid datorn där man tittar på tänkta ställe man ska besök, boka övernattning eller campingplats. När turisterna sen kommer till den vackra staden vid havet, Söderhamn, vill vi såklart visa upp allt som vi har att erbjuda.

Tyvärr så är vissa ställen ibland stängda eller så har turisterna inte tillgång till en dator när man är och besöker något men mobilen är mer eller mindre med överallt.

Lösningen är QR-koder (se nedan). Alla smarta telefoner har idag program som kan läsa av QR-koder och på så sätt hämta hem information om en plats. T.ex. det sitter en QR-kod uppe i tornet på Oscarsborg. Man scannar QR-koden så öppnas en hemsida i mobilen där man kan se gamla bilder över Söderhamn och som man sedan kan jämföra med hur stadsbilden har förändrats. Man kan även lägga upp filmklipp som man kan titta på.

Eller varför inte en informationsfilm om Söderhamns Rådhus eller Ulrika Eleonora kyrka på engelska som man kan kolla på?

Jag förslår att Kommunfullmäktige beslutar

  • Att uppdra till berörd förvaltning att inför QR-koder under en testperiod nästa turistsäsong på en handfull testobjekt/platser
  • Samt att man tar fram en hemsida anpassad för mobila plattformar med lämpligt informationsmaterial om objekten/platserna

Linus E. Ohlson (M)
Kommunfullmäktigeledamot

 

Ladda ner motionen i PDF-format nedan

Motion om digital interaktiv turism i Söderhamn

Ett svar till “Motion om digital interaktiv turism i Söderhamn”

  1. Åke Hedman skriver:

    Kombinerat med en nfc etikett så är det här en ypperlig ide’. Man skulle t.ex. vid en sevärdhet kunna dels ge text information men också kunna spela upp annan media typ ljud så att personer som besöker kommunen själva skulle kunna guid sig runt samt också kunna välja det djup man vill ha på sin information. Ett billigt sätt at sprida mer information som säkert vore intressant för Söderhamnarna själva också och som utrullat i en större skala skulle ge Söderhamn som kommun bra renome’ som en kommun som hänger med i tiden. Men det måste vara nfc + qr.

    I förlängningen kanske man kan få busstider och annan information också i Söderhamn den här vägen.

    Heja Linus!

Kommentera